Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η περίοδος 1863 – 1910


Τα κύρια σημεία 

Ø     Η χώρα είχε μεγάλα προβλήματα  ( εθνικά, πολιτικά και οικονομικά)

Ø      Ο νέος βασιλιάς Γεώργιος Γκλύξμπουργκ, το νέο δημοκρατικότερο σύνταγμα του 1864 και η αρχή της δεδηλωμένης ή κοινοβουλευτική αρχή

Ø      Τα νέα κράτη στα Βαλκάνια με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και τη Συνθήκη του Βερολίνου  - η προσάρτηση της Θεσσαλίας το 1881

Ø      Η πρωθυπουργία του Χαρίλαου Τρικούπη, τα μεγάλα έργα που έγιναν με δάνεια, η πτώχευση του 1893

Ø      Η ήττα της Ελλάδας στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του ενός μηνός το 1896, η τεράστια πολεμική αποζημίωση, η διαχείριση των εσόδων του κράτους από τις Μεγάλες Δυνάμεις

Ø      Το Κίνημα των Νεότουρκων, η Επανάσταση στο Γουδί το 1909, ο ερχομός από την Κρήτη του Ελευθέριου Βενιζέλου.  

Με λίγα λόγια

  Η Ελλάδα έχει μεγάλα εθνικά, οικονομικά και πολιτικά προβλήματα. Οι Μ. Δυνάμεις προτείνουν κι ανεβάζουν στο θρόνο το Δανό Γεώργιο Γκλύξμπουργκ. Η Αγγλία δίνει ως δώρο τα Εφτάνησα (της είναι πλέον άχρηστα). 

   Ψηφίζεται νέο, δημοκρατικότερο Σύνταγμα και το πολίτευμα γίνεται Βασιλευόμενη Δημοκρατία. Η μια κυβέρνηση όμως διαδέχεται την άλλη κι ο Γεώργιος δεν τηρεί το Σύνταγμα. Το 1875 με πρωτοβουλία του νέου πολιτικού Χαρίλαου Τρικούπη άρχισε να ισχύει η αρχή της Δεδηλωμένης ή κοινοβουλευτική αρχή. :  ο Βασιλιάς είναι υποχρεωμένος  να διορίζει ως πρωθυπουργό πάντα τον αρχηγό του κόμματος που έχει την πλειοψηφία στη βουλή.

   Την περίοδο αυτή παραχωρήθηκαν κτήματα σε ακτήμονες αγρότες, έγιναν επενδύσεις στο εμπόριο, όχι όμως στη βιομηχανία.  Τα έξοδα ήταν μεγαλύτερα από τα έσοδα, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να δανείζεται . Έτσι οι ξένες δυνάμεις επενέβαιναν στα εσωτερικά του κράτους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υποκύψει πολλές φορές σε αξιώσεις τους ακόμα και σε εθνικά θέματα.
  
        Το 1878 η Ρωσία νίκησε σε πόλεμο την Τουρκία και με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, που υπόγραψαν, ιδρύθηκε μεγάλο, αυτόνομο βουλγαρικό κράτος.
·            Οι άλλες Μεγάλες Δυνάμεις αντέδρασαν, και σε Συνέδριο στο Βερολίνο άλλαξαν τους όρους της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και τους έκαναν ευνοϊκότερους για την Τουρκία. Στην Ελλάδα δεν επιτράπηκε να πάρει μέρος στο Συνέδριο του Βερολίνου, δέχτηκαν όμως ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση της Θεσσαλίας. Έτσι  1881 ενώθηκε η Θεσσαλία και η περιοχή της Άρτας με την Ελλάδα.

    Ο Χαρίλαος Τρικούπης γίνεται πρωθυπουργός και προσπαθεί να αναδιοργανώσει τη χώρα. Με δάνεια, κυρίως  από το εξωτερικό φτιάχνει δρόμους τριπλασιάζοντας το οδικό δίκτυο της χώρας
-       αναπτύσσει το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας
-       αποξηραίνεται τη λίμνη Κωπα`ί`δα
 -      γίνεται η διάνοιξη του Ισθμού της Κορίνθου
Όμως ο υπερδανεισμός (εσωτερικός αλλά κυρίως από το εξωτερικό)
-       η αύξηση του δημόσιου χρέους
-       η βαριά φορολογία
-       η υποτίμηση της δραχμής
οδήγησαν στην πτώχευση και ο Τρικούπης έχασε τις εκλογές.   Στο μεταξύ στην Κρήτη ξέσπασε νέο επαναστατικό κίνημα. Η ελληνική κυβέρνηση έστειλε στο επαναστατημένο νησί στρατό και στόλο και η Τουρκία κήρυξε τον πόλεμο στην Ελλάδα, εισέβαλε στη Θεσσαλία , το 1897. Ο πόλεμος κράτησε 1 μήνα.
Ο ελληνικός στρατός νικήθηκε και η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να καταβάλλει τεράστια πολεμική αποζημίωση. Επειδή δεν μπορούσε να την πληρώσει ζήτησε δάνειο από τις Μεγάλες Δυνάμεις κι αυτές για να το δώσουν απαίτησαν να διαχειρίζονται ορισμένα από τα έσοδα του κράτους.

Η Επανάσταση των Νεοτούρκων 1908 - Το κίνημα στο Γουδί 1909

Και στην Τουρκία όμως η κατάσταση δεν ήταν καλή. Κάποιοι φιλελεύθεροι Τούρκοι, που ονομάστηκαν Νεότουρκοι, δυσαρεστημένοι από τη διακυβέρνηση του σουλτάνου και τις εξωτερικές επεμβάσεις, επαναστάτησαν το 1908 απαιτώντας σύνταγμα.

Η Κρήτη εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση και επαναστάτησε εκ νέου, ζητώντας την ένωσή της με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση όμως κράτησε ουδέτερη στάση προκαλώντας λαϊκή δυσαρέσκεια που οδήγησε στο κίνημα των αξιωματικών στο Γουδί το 1909, που ανάγκασε την κυβέρνηση σε παραίτηση.

Τότε από τους στρατιωτικούς κλήθηκε ως πολιτικός σύμβουλος ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που λίγο αργότερα έγινε πρωθυπουργός της χώρας. Με το Βενιζέλο το κράτος ανασυγκροτήθηκε και ο στρατός αναδιοργανώθηκε. 
  Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου