Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων , η αδιαλλαξία Ιμπραήμ και σουλτάνου και η λύση του ελληνικού ζητήματος


Με λίγα λόγια 

1 1.Ο Σουλτάνος κρατάει αδιάλλακτη στάση
    
Η ελληνική επανάσταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο. Ο Ιμπραήμ κυριαρχεί στην Πελοπόννησο και ο Κιουταχής στη Στερεά Ελλάδα. Αυτό, κάνει το σουλτάνο να κρατάει αδιάλλακτη στάση και να μη δέχεται να συζητήσει τις προτάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων , που επιθυμούν να λυθεί το ελληνικό ζήτημα.

2. Οι Μεγάλες Δυνάμεις επεμβαίνουν στα εσωτερικά των Ελλήνων

                      Οι Μεγάλες Δυνάμεις ( η καθεμιά για το δικό της συμφέρον και εξυπηρετώντας τη δική της πολιτική) επεμβαίνουν στα εσωτερική των Ελλήνων . Μάλιστα  ιδρύονται τρία κόμματα το αγγλικό, το γαλλικό και το ρωσικό

3. Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας

                     Στην Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα (1827) ψηφίστηκε νέο σύνταγμα και εκλέχτηκε κυβερνήτης για εφτά χρόνια με απόλυτες εξουσίες ο Ι. Καποδίστριας.

4. Η Ιουλιανή Συνθήκη (1827)

Οι Μεγάλες Δυνάμεις υπογράφουν στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1827 την Ιουλιανή Συνθήκη . Με αυτήν καλούσαν τις εμπόλεμες δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ειρήνευση. Το πιο σημαντικό ήταν ένα άρθρο της Συνθήκης που μιλούσε για εξαναηγκασμό σε ειρήνευση της χώρας που δε θα δεχόταν τους όρους των Μ. Δυνάμεων.   Ο σουλτάνος την απορρίπτει

5. Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

  Οι   Στόλοι Αγγλίας, Γαλλίας,  Ρωσίας καταπλέουν στην Πύλο να πείσουν Ιμπραήμ να συμμορφωθεί με τους όρους της συνθήκης . Ο Ιμπραήμ αρνείται και χτυπά τη βάρκα που μεταφέρει αξιωματικό-διαπραγματευτή . Τα πυρά  ανταποδίδονται από τους συμμάχους με αποτέλεσμα την καταστροφή του τουρκοαιγυπτιακού στόλου στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου (Οκτώβριος 1827)
      Η συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση του σουλτάνου θα οδηγήσει το ελληνικό ζήτημα στη λύση του, αφού, όχι μόνο παρέμεινε ανυποχώρητος αλλά και ζήτησε από τις Μεγάλες Δυνάμεις αποζημίωση για την καταστροφή του στόλου. 



 Η Ιουλιανή Συνθήκη του 1827
  Διαφάνεια 5
Οι  Μεγάλες Δυνάμεις υπογράφουν στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 1827 την Ιουλιανή Συνθήκη συμφωνώντας:
1.-Να γίνει ανακωχή και συμβιβασμός Ελλήνων και Τούρκων.
2.-Να δώσουν οι Τούρκοι τη Στερεά και τα νησιά
3.-Να δεχτούν οι Έλληνες το Σουλτάνο ως υπερέχοντα κύριό τους.
Διαφάνεια 6
Σε μυστικό άρθρο προβλεπόταν:
       Αν μέσα σ’ ένα μήνα δε δεχτεί ο Σουλτάνος το συμβιβασμό, να καταπλεύσουν οι τρεις ναύαρχοι και να πάρουν όσα μέτρα απαιτούν οι περιστάσεις για να πετύχουν ανακωχή. 

Διαφάνεια 7
Ετσι βρέθηκαν στον κόλπο του Ναβαρίνου οι Χέιδεν, Κόρδιγκτον και Δεριγνί με τα 27 πλοία τους απέναντι σε 89 τουρκοαιγυπτιακά. Ο Ιμπραήμ αρνήθηκε την ανακωχή που φορτικά του πρότειναν οι ναύαρχοι

Διαφάνεια 11
Διαφάνεια 11
Ο κυβερνήτης της αγγλικής φρεγάτας “Dartmouth”, βλέποντας ένα εχθρικό πυρπολικό να πλησιάζει επικίνδυνα, έστειλε μια βάρκα να του ζητήσει να απομακρυνθεί. 
Το πλήρωμα του πυρπολικού άνοιξε απροειδοποίητα πυρ σκοτώνοντας ή τραυματίζοντας άνδρες του πληρώματος της αγγλικής βάρκας.
Ο κυβερνήτης της αγγλικής φρεγάτας (μένοντας πιστός στις οδηγίες του Κόρδιγκτον να αποφευχθεί με κάθε θυσία η συμπλοκή ) δεν ανταπέδωσε τα πυρά, αλλά έστειλε δεύτερη βάρκα, με εντολή να ρυμουλκήσει το φλεγόμενο πυρπολικό. Οι Τούρκοι όμως άνοιξαν και πάλι πυρ, φονεύοντας τον Άγγλο υποπλοίαρχο.             
Η σύγκρουση γενικεύτηκε…και στις 6 το απόγευμα που τέλειωσε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος είχε υποστεί μια πρώτου μεγέθους καταστροφή
Διαφάνεια 14
.
Ο αντίκτυπος της ναυμαχίας στην Ευρώπη  
Διαφάνεια 15
    -  Οι Έλληνες πανηγυρίζουν, η Τουρκία θρηνεί, η Ευρώπη διχάζεται.
    - «Πρόειται για δολοφονία» διακηρύσσει ο Φραγκίσκος της Αυστρίας.
    -  «Untoward event” (δυσάρεστο γεγονός) την ονομάζει ο Γεώργιος Δ΄ της Αγγλίας.
    -  Ο τσάρος Νικόλαος και οι Γάλλοι, αντίθετα, τη θεωρούν δόξα για το ναυτικό τους.    
 Η συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάση του σουλτάνου, Μαχμούτ Β’,  θα οδηγήσει το ελληνικό ζήτημα στη λύση του.  
 
Η Πύλος σήμερα  
Το 'ξερες αυτό;   
Η Πύλος αποτελεί περιοχή μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Είναι η ιδανική τοποθεσία για πειράματα φυσικής υψηλών ενεργειών μιας και η γεωγραφική της θέση την τοποθετεί κοντά στο μεγαλύτερο βάθος της Μεσογείου.
Στην Πύλο στεγάζεται επίσης το Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων NESTOR.
 Στα πλαίσια του προγράμματος βυθύστηκε   ένα υποθαλάσσιο τηλεσκόπιο  στα ανοιχτά της Πύλου, με σκοπό τον εντοπισμό και τη διερεύνηση νετρίνων της κοσμικής ακτινοβολίας τα οποία φτάνουν σε αυτά τα βάθη. Τα νετρίνα είναι τα πλέον κατάλληλα σωματίδια για την μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την απαρχή του σύμπαντος, τις μαύρες τρύπες και την μελέτη διαφόρων αστρικών φαινομένων.     .
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου