Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Οι Βαλκανικοί πόλεμοι (1912-1913)
Τα βαλκάνια

Α΄Φάση Οκτώβριος 1912 - 1913
βαλκανικά κράτη εναντίον Τουρκίας –απελευθέρωση Θες/κης από ελληνικό στρατό

Πρωθυπουργός την περίοδο αυτή είναι ο  Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε ενδιαφερθεί ιδιαίτερα για την καλή οργάνωση και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων και δεύτερο πρωτοστάτησε στην ένωση των βαλκανικών κρατών Ελλάδας - Σερβίας - Μαυροβουνίου και Βουλγαρίας εναντίον του κοινού εχθρού των Τούρκων.
Ο ελληνικός στρατός με αρχιστράτηγο το διάδοχο Κωνσταντίνο αφού διέσπασε τις τουρκικές γραμμές στο Σαραντάπορο εισέβαλε στη Μακεδονία. Βασικός στόχος ήταν η κατάληψη της Θεσσαλονίκης
.
Ο τουρκικός στρατός οχυρώθηκε στα Γιαννιτσά ,που θεωρούνταν ιερή πόλη των Τούρκων, για να ανακόψει την προέλαση του ελληνικού στρατού προς τη Θεσσαλονίκη. Όμως παρά την γενναία τους αντίσταση, ο ελληνικός στρατός πέτυχε μεγάλη νίκη και το μεσημέρι της 20ής Οκτωβρίου 1912 μπήκε στα Γιαννιτσά.
Ο τουρκικός στρατός οπισθοχώρησε προς τη Θεσσαλονίκη την οποία τελικά παρέδωσε στον νικητή ελληνικό στρατό στις 26 Οκτωβρίου 1912.

Με τη Συνθήκη του Λονδίνου τα βαλκανικά κράτη κέρδισαν τουρκικά εδάφη. 

Όμως εξαιτίας του ανταγωνισμού των Μεγάλων Δυνάμεων στην περιοχή η Συνθήκη του Λονδίνου δεν καθόρισε πώς θα μοιράζονταν τα εδάφη . Επίσης δε λυνόταν το ζήτημα των νησιών του Αιγαίου και δεν καθορίζονταν ακριβώς τα σύνορα της Αλβανίας.

φωτ. από τη μάχη στα Γιανιτσά


Β΄Φάση Ιούνιος - Ιούλιος 1913
Διαφωνίες μεταξύ βαλκανικών κρατών

Η Βουλγαρία   δεν έμεινε ικανοποιημένη από τα εδάφη που πήρε, γι' αυτό ήρθε σε σύγκρουση με τους πρώην συμμάχους της, Έλληνες και Σέρβους. Αυτή τη φορά πήρε μέρος και η Ρουμανία.  Οι Έλληνες σημείωσαν επιτυχίες εναντίον των Βουλγάρων .
Η συνθήκη του Λονδίνου, όπως είδαμε παραπάνω, δεν έλυσε το πρόβλημα του μοιράσματος των εδαφών.
Οι Βαλκανικοί πόλεμοι τελείωσαν με την υπογραφή της   Συνθήκης του Βουκουρεστίου
  • Οι Έλληνες πήραν την Ανατολική Μακεδονία, ενώ  
  • οι Βούλγαροι κράτησαν τη Δυτική Θράκη. 
  • Η Β. Ήπειρος με την επιμονή των Μεγάλων Δυνάμεων παραχωρήθηκε στην Αλβανία, που τότε δημιουργήθηκε ως κράτος.

Η Ελλάδα με τους Βαλκανικούς πολέμους απελευθέρωσε τις υπόδουλες ελληνικές περιοχές της Ηπείρου, της Μακεδονίας, την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου.
Η Ελλάδα σχεδόν διπλασιάστηκε εδαφικά και πληθυσμιακά με τους Βαλκανικούς πολέμους.Τα όρια των βαλκανικών κρατών όπως διαμορφώθηκαν επίσημα με την  
Συνθήκη του Βουκουρεστίου  
(η πράσινη γραμμή δείχνει τα μέχρι του 1912 οθωμανικά σύνορα).κάνε κλικ

Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 -1913 Α΄ Μέρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου