Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

H αναπνοή (1)

Η αναπνοή είναι μία από τις βασικότερες λειτουργίες των ζωντανών οργανισμών.  Όλοι οι οργανισμοί χρειάζονται οξυγόνο για να ζήσουν.  Δεν αναπνέουν όμως όλοι οι οργανισμοί με τον ίδιο τρόπο.

Τα φυτά, όπως μάθαμε,  παίρνουν οξυγόνο του αέρα και αποβάλλουν το διοξείδιο του άνθρακα. Η αναπνοή γίνεται  και στο φως και στο σκοτάδι.

Ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζει το ζώο είναι διαμορφωμένα και τα όργανα με τα οποία αναπνέει.








Τα σκουλήκια, και τα πρωτόζωα  δεν έχουν ειδικά όργανα με τα οποία αναπνέουν. Αναπνέουν από όλο τους το σώμα.






 

Στα έντομα η αναπνοή γίνεται με τις τραχείες . Οι τραχείες  είναι σωλήνες που ξεκινούν από την επιφάνεια του σώματος και φτάνουν στο εσωτερικό με διακλαδώσεις. Όταν χαλαρώνουν οι τραχείες, μπαίνει ο αέρας. Κατόπιν πιέζονται τα τοιχώματά τους και ο αέρας βγαίνει.



Β: θώρακας, 8 τραχείες





Στα ψάρια  η αναπνοή γίνεται με τα βράγχια . Αναπνέουν το οξυγόνο που είναι διαλυμένο μέσα στο νερό . Το νερό, με το οξυγόνο που περιέχει, μπαίνει από τη στοματική κοιλότητα και ωθείται προς τα βράγχια.

 






Στα ερπετά η αναπνοή γίνεται με τους πνεύμονες.




 
 
Τα πουλιά έχουν τα τελειότερα αναπνευστικά όργανααπό όλα τα σπονδυλωτά .Οι πνεύμονές τους είναι μικρότεροι από τους πνεύμονες των θηλαστικών , έχουν ιδιόμορφη κατασκευή, γι' αυτό και τα πουλιά μπορούν να πετούν πολλές ώρες, χωρίς να επιταχύνεται η αναπνοή τους.




Ο άνθρωπος, ως θηλαστικό, αναπνέει με πνεύμονες. χωρίς να αναπνέουμε μπορούμε να αντέξουμε μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Αναπνοή λέγεται η λειτουργία με την οπόια παίρνουμε το απαραίτητο οξυγόνο κι αποβάλλουμε το διοξείδιο του άνθρακα
Όλα τα όργανα της αναπνοής αποτελούν το αναπνευστικό μας σύστημα.  

Όλοι οι άνθρωποι δεν εισπνέουν την ίδια ποσότητα αέρα ούτε κάνουν τις ίδιες ακριβώς αναπνοές ανά λεπτό. Ο νέος κάνει περίπου 30 αναπνοές κάθε λεπτό, ενώ ο ηλικιωμένος περίπου 10. Η  αναπνοή επιταχύνεται όταν ο άνθρωπος τρέχει ή κινείται πολύ ή έχει πυρετό.


Ξέρεις πόση ώρα μπορεί να κρατήσει ένας άνθρωπος την αναπνοή του; 


Κατά μέσο όρο 45 - 60 δευτερόλεπτα.Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με συστηματική σωματική και πνευματική προπόνηση μπορούν να την κρατήσουν περισσότερη ώρα. 


Ένας από τους παγκόσμιους πρωταθλητές, ο Τζιανλούκα Τζενόνι, κατόρθωσε να παραμείνει ακίνητος, χωρίς να αναπνέει, για εφτά λεπτά και τριάντα δευτερόλεπτα. Ένα άλλο ρεκόρ, το οποίο κατέχει ο Ουμπέρτο Παλισάρι, είναι η κατάδυση (διάρκειας δύο λεπτών και 57 δευτερολέπτων) στα 150 μέτρα βάθος, φορτωμένος με εξοπλισμό έτσι ώστε να ενέχεται και μυϊκή προσπάθεια.

1 σχόλιο: