Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

η κουζίνα άλλων χωρών

Συγχαρητήρια για τις εργασίες σας!

Ο Σταμάτης Ε. έστειλε εργασία για την


Πορτογαλία

Η Πορτογαλική Δημοκρατία (Πορτογαλικά: República Portuguesa) βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου στην νοτιοδυτική Ευρώπη. Βόρεια και ανατολικά συνορεύει με την Ισπανία ενώ νότια και δυτικά βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό. Η χώρα περιλαμβάνει και δύο αρχιπελάγη στον Ατλαντικό, τις Αζόρες και την Μαδέρα.


Έχει έκταση 92.090 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 10.707.924 κατοίκους, με βάση τις εκτιμήσεις του 2009.




Είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία στη ναυτιλία και τις εξερευνήσεις. Το ιστορικό παρελθόν της Πορτογαλίας έχει επηρεάσει σημαντικά τον πολιτιστικό χαρακτήρα της χώρας: Οι επιρροές των Μαυριτανών και της Ανατολής είναι εμφανείς στην αρχιτεκτονική και, γενικότερα, στα έργα τέχνης.

Όρη ,πεδιάδες, ποταμοί

Η Πορτογαλία κατά ένα μεγάλο μέρος είναι ορεινή. Η ψηλότερη κορυφή της χώρας είναι η Μαλιάν ντε Εστρέλα (1991 μ.). στην Σιέρρα ντε Εστρέλα, που είναι και η μεγαλύτερη οροσειρά της χώρας.

Οι κυριότεροι ποταμοί της Πορτογαλίας είναι: Ο Ντούρος, που διαρρέει τη βόρεια Πορτογαλία από ανατολικά προς δυτικά και εκβάλλει στον Ατλαντικό, ο Μοντέγκο ο Τάγος , που διασχίζει την κεντρική Πορτογαλία και ο Γκουαντάνια που ρέει νότια.

Το κλίμα της

Είναι μεσογειακό, με ψυχρούς χειμώνες και ήπιο καλοκαίρι και άφθονες βροχοπτώσεις, που τις φέρνουν οι υγροί δυτικοί άνεμοι του Ατλαντικού. Όσο προχωράμε στο εσωτερικό, οι χειμώνες είναι ψυχρότεροι και τα καλοκαίρια θερμότερα και οι βροχές πέφτουν μόνο το φθινόπωρο.

Η Οικονομία
Η Πορτογαλία στηρίζει την οικονομία της στη γεωργία, την αλιεία και την εκμετάλλευση των δασών. Προοδευτικά αρχίζουν να αξιοποιούνται και οι βιομηχανικές δραστηριότητες.

Το κυριότερο προϊόν είναι τα σταφύλια απ' όπου παράγονται περίφημα κρασιά. Μεγάλη έκταση επίσης κατέχει η ελαιοκαλλιέργεια και το λάδι εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες. Καλλιεργούνται επίσης διάφορα οπωροφόρα (εσπεριδοειδή, αμύγδαλα, σύκα), αλλά οι καλλιέργειες δημητριακών παρουσιάζουν έλλειμμα και γι' αυτό γίνονται εισαγωγές απ' το εξωτερικό.

Τα κυριότερα εξαγωγικά προϊόντα είναι: ο φελλός, το κρασί, το λάδι, τα κονσερβοποιημένα ψάρια, τα αμύγδαλα, το βολφράμιο, τα βαμβακερά υφάσματα, το ρετσίνι κ.ά.

Η Πορτογαλία ανήκει στην Ε.Ο.Κ. Η βιομηχανία της αναπτύσσεται γοργά. Διαθέτει αξιόλογες μονάδες μεταλλουργίας, χημικών προϊόντων, τροφίμων κ.ά.

Η κουζίνα της Πορτογαλίας



Η κουζίνα κάθε περιοχής της Πορτογαλίας έχει τις σπεσιαλιτέ της, που περιλαμβάνουν διάφορα είδη κρέατος και θαλασσινών. Μάλιστα, η πορτογαλική κουζίνα φημίζεται για τους εκατό διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μαγειρεύεται ο μπακαλιάρος.

Όντας πλούσια σε ψάρια και θαλασσινά, τα λαχανικά και το ελαιόλαδο, τα μπαχαρικά και το σκόρδο, η πορτογαλική κουζίνα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα της μεσογειακής δίαιτας.
Παρόλο που τα ψάρια είναι τα βασικά τρόφιμα στην Πορτογαλία, η προτίμηση των τροφίμων εξακολουθεί να ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Στο Βορρά της Πορτογαλίας, η διατροφή γενικά αποτελείται από σούπες, λουκάνικα και κρέας με ρύζι. Από την άλλη πλευρά, στο κεντρικό τμήμα της Πορτογαλίας, το λιωμένο ψωμί μαζί με τα ψάρια στιφάδο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα. Ψητό ψάρι μαζί με ψωμί και σούπα με αυγό αποτελεί μέρος της κύριας κουζίνας στο νότιο τμήμα της Πορτογαλίας .

Ο λαός της Πορτογαλίας δεν μπορεί να κάνει χωρίς ένα μπολ σούπα καθημερινά, και είναι επίσης ένα μέρος σχεδόν σε κάθε γεύμα. Άλλωστε, οι άνθρωποι στην Πορτογαλία χρησιμοποιούν για νοστιμιά πολλά ψάρια ως αποξηραμένα παρασκευάσματα συμπεριλαμβανομένων του γάδου, του ξιφία, του μπαρμπουνιού, για να αναφέρουμε μερικά, τα οποία μαγειρεύονται μαζί με αλλαντικά, βότανα και μπέικον. Πρόκειται επίσης να απολαύσετε το κρέας και το τυρί. Το πιο αγαπημένο γεύμα στην Πορτογαλία είναι το μεσημεριανό. Η ώρα του γεύματος στην Πορτογαλία είναι μεταξύ 12.00 μμ. έως 4.00 μμ, ενώ το δείπνο σερβίρεται από 7.30 έως 11.00 μμ. Ωστόσο, η Πορτογαλία και οι άνθρωποί της δεν ενδιαφέρονται πολύ για το πρωινό. Μπορείτε όμως να απολαύσετε έναν καφέ μαζί με γλυκό.

Μπράβο Σταμάτη!



Η Βασιλική Φ. έστειλε την παρακάτω εργασία.
Μπράβο Βασιλική

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ


Είναι μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης με έκταση 110.910 τετραγωνικά χλμ. και πληθυσμό 7.602.116.

Εμφανίζει ποικίλη μορφολογία εδάφους: στο βορρά εκτείνονται οι απέραντες πεδιάδες του Δούναβη, ενώ στο νότο υπάρχουν ορεινές εκτάσεις και οροπέδια. Η Μαύρη Θάλασσα, στα ανατολικά, προσελκύει τουρίστες όλες τις εποχές του χρόνου.

Το κλίμα της Βουλγαρίας είναι εύκρατο μέχρι ηπειρωτικό, ενώ στις νότιες περιοχές παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά του υποτροπικού κλίματος.

Χριστουγεννιάτικο φαγητό

Σύμφωνα με ένα παλιό παραδοσιακό έθιμο, τις ημέρες των γιορτών τοποθετείται ένα στρώμα από άχυρα κάτω από το τραπεζομάντηλο, που συμβολίζει την φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστός.


Οι νοικοκυρές μαγειρεύουν δώδεκα διαφορετικά φαγητά, ένα για κάθε μήνα του χρόνου που τοποθετούνται πάνω στο τραπέζι.


Ετοιμάζονται μόνο λαδερά, αλλά πικάντικα φαγητά: η συνηθισμένη φασολάδα με δυόσμο, ντολμάδες με αμπελόφυλλα ή λαχανόφυλλα, με γέμισμα από ρύζι, κρεμμύδι, πιπέρι, μαϊντανό και ρίγανη. Όλα αυτά τα φαγητά φέρουν την ευχή για άφθονη σοδειά - το φασόλι και το ρύζι είναι σύμβολο της γονιμότητας. Αυτά όμως είναι η γαρνιτούρα προς τη βασική σπεσιαλιτέ - το ψητό σαζάνι.


Ο Μιχάλης Β. έστελε τη δική του εργασία


Ιταλία


Ήρθαν τα Χριστούγεννα


Διαφάνεια 6

Διαφάνεια 6

Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια από όλες τις άλλες των χριστιανικών χωρών. Αρχίζει από τις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου ημέρα των Θεοφανίων.


Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα σπίτια διακοσμούνται με Αλεξανδρινά, χριστουγεννιάτικα δένδρα τη παραδοσιακή Φάτνη και άλλα πολύχρωμα διακοσμητικά στολίδια.


Κάποιοι συνηθίζουν να νηστεύουν στις 23 και 24 Δεκεμβρίου και κατόπιν εορτάζουν με ένα παραδοσιακό γεύμα αμέσως μετά τη Λειτουργία.

Στις 25 Δεκεμβρίου μετά το παραδοσιακό μεσημεριανό γεύμα, τα παιδιά συνηθίζουν να απαγγέλλουν ποιήματα στην οικογένεια και στους συγγενείς τους και ανταμείβονται με μικρά χρηματικά δώρα.

Μια άλλη σημαντική ημερομηνία των εορτών είναι η 6η Ιανουαρίου κατά την οποία καταφθάνει τη νύκτα (μεταξύ 5-6 Ιανουαρίου) η διάσημη Befana η παλιά καλή και φτωχή μάγισσα, έρχεται και τρώει καρύδια και μπισκότα που της άφησαν τα παιδιά και πριν πετάξει μακριά, τους αφήνει δώρα μέσα στις κάλτσες των δώρων , κάρβουνα για τα άτακτα παιδιά και γλυκά για τα φρόνιμα.


Εκτός από το χριστουγεννιάτικο δένδρο, σημαντικό σύμβολο των Ιταλών στον εορτασμό των Χριστουγέννων αποτελεί και η Φάτνη της Γεννήσεως που υπενθυμίζει τον Φραγκίσκο της Ασίζης, που ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αναπαράσταση της ιστορίας των Χριστουγέννων με αγαλματίδια. Όλοι οι χαρακτήρες εκτός από το Θείο Βρέφος τοποθετούνται στη φάτνη από τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ το νεογέννητο τοποθετείται αμέσως μετά τα μεσάνυκτα της 24ης Δεκεμβρίου


Η συνταγή: Σάλτσα ιταλική για μακαρόνια



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 ΚΙΛΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ

3 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

10 ΔΟΝΤΙΑ ΣΚΟΡΔΟ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΛΑΔΙ

1,5 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΑΛΑΤΙ

15γραμ. ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟΥ ΞΥΔΙ




ΑΠΛΗ

10 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ

10 ΦΥΛΛΑ ΔΑΦΝΗ

1κ. ΣΟΥΠΑΣ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

1 ½ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΑΛΑΤΙ

ΛΙΓΗ ΚΑΝΕΛΑ (ΞΥΛΟ)

ΜΕΡΙΚΑ ΣΠΥΡΙΑ ΠΙΠΕΡΙ

5 ΦΥΛΛΑ ΦΡΑΣΚΟΜΗΛΟ

ΛΙΓΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

½ ΝΕΡΟΠΟΤΗΡΟ ΞΥΔΙ

ΚΑΥΤΕΡΗ

3 ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΕΣ

3 ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΚΑΥΤΕΡΕΣ

5 ΓΑΡΥΦΑΛΛΑ

1 ½ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΑΛΑΤΙ

1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΝΕΡΟΥ ΞΥΔΙ

15γραμ. ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ


Οι μαθήτριες Βάσω Τ. και Μαρία Χ. διάλεξαν την

ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Η Αιθιοπία είναι μια χώρα που βρίσκεται στο Κέρας της Αφρικής. Συνορεύει βόρεια με την Ερυθραία, βορειοανατολικά με το Τζιμπουτί, ανατολικά με τη Σομαλία, νότια με την Κένυα και δυτικά με το Σουδάν


Η ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Η διαμόρφωση του εδάφους της παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Το έδαφός της αποτελείται από ψηλά οροπέδια, που χωρίζονται από βαθιές κοιλάδες. Το ύψος των οροπεδίων βρίσκεται μεταξύ 900 - 4620 μ.) με ψηλότερες κορυφές. Σπουδαιότερες λίμνες είναι η Τσάνα που βρίσκεται σε ύψος 1900 μ. και είναι πηγή του ποταμού Αβάι, η λίμνη του Ροδόλφου, η Στεφανία και η Γκαντζουλέ. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλές θερμοπηγές

ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Εξαιτίας του οριζόντιου και κάθετου διαμελισμού του εδάφους της, το κλίμα της παρουσιάζει παραλλαγές, ανάλογα με το υψόμετρο. Έτσι, στα πολύ ψηλά μέρη είναι ψυχρό, στα μεσαία εύκρατο και στα χαμηλά (δηλαδή από 500 μ. και κάτω) είναι τροπικό.


ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΙΟΠΙΑ

Ο Τίμιος Σταυρός του Χριστού έχει κάνει πολλά θαύματα. Γι' αυτόν τον λόγο οι Εβραίοι έκρυψαν καλά τον Σταυρό μέσα στην γη. Μετά από 300 χρόνια, η Αγία Ελένη, αναζητώντας τον Τίμιο Σταυρό, ταξίδεψε από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα Ιεροσόλυμα. Ο μέγας και σοφός Κυριάκος βοήθησε την Αγία Ελένη ώστε να βρει τον τόπο όπου είχε θαφτεί ο Τίμιος Σταυρός. Ο Κυριάκος είπε στην Αγία Ελένη να μαζέψει ιερά ξύλα και να τα πυρπολήσει και όπως ο καπνός ανέβει προς τον ουρανό και πέσει προς την γη, εκεί να σκάψει και θα βρει τον Τίμιο Σταυρό.

Η Αγία Ελένη έκανε ακριβώς όπως της είπε ο σοφός Κυριάκος. Το σκάψιμο ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου (με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) και έξι μήνες μετά στις 18 Μαρτίου, βρέθηκε ο Σταυρός.

Στον Γολγοθά των Ιεροσολύμων, η Αγία Ελένη έχτισε μία εκκλησία και εκεί τοποθέτησε τον Τίμιο Σταυρό.

Οι αρχηγοί των εκκλησιών του κόσμου χώρισαν τον Τίμιο Σταυρό σε τέσσερα κομμάτια. Το ένα κομμάτι δόθηκε στην Εκκλησία της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο. Μετά από πολλά χρόνια, τον 13ο αιώνα και όταν η Αίγυπτος κατακτήθηκε από τους Μουσουλμάνους, οι Χριστιανοί διώχθηκαν. Τότε οι Χριστιανοί πιστοί της Αιγύπτου ζήτησαν την βοήθεια του Βασιλιά της Αιθιοπίας, Δαβίδ του δεύτερου. Ο Βασιλιάς ήταν πιστός Χριστιανός και λυπήθηκε πολύ για τον βασανισμό των Αιγυπτίων πιστών. Ο Βασιλιάς της Αιθιοπίας προειδοποίησε τον Μουσουλμάνο Χαλίφη πως αν δεν σταματήσει τον βασανισμό των Χριστιανών πιστών, θα διέκοπτε την ροή του Μεγάλου Νείλου προς την Αίγυπτο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ

Συστατικά συνταγής

  • 3 κούπες κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα πάστα Ber-beri
  • 85 γραμμάρια βούτυρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο σκόνη
  • 1 κούπα νερό + 2 κούπες νερό + 3 κούπες νερό
  • 1 κοτόπουλο κομμένο σε 12 κομμάτια
  • ¼ της κούπας χυμός λεμονιού
  • 6 αυγά βρασμένα ολόκληρα
  • 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1 κούπα ζωμός κοτόπουλου
  • ½ κούπα κόκκινο κρασί
  • Αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ αντικολλητικό σκεύος σοτάρουμε τα κρεμμύδια (χωρίς λίπος) μέχρι να πάρουν ένα καφέ χρώμα. Προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο, το πιπέρι, το κάρδαμο, το αλάτι, την πάστα Ber-beri, και το τζίντζερ. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη 1 κούπα νερό. Σε 2 κούπες νερό ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε για 10 λεπτά. Βυθίζουμε τα κομμάτια κοτόπουλου στο μείγμα και τα αφήνουμε για 5-6 λεπτά. Στεγνώνουμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας και το ρίχνουμε στο μείγμα κρεμμυδιών. Σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε το κρασί, το ζωμό κοτόπουλου και τις 3 κούπες νερό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 30-40 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά, από τα οποία έχουμε αφαιρέσει τα τσόφλια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.
Διάρκεια: Προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 30 - 40 λεπτά


Συγχαρητήρια κορίτσια!


Εργασίες τους έστειλαν ο Αλέξανδρος ΜΠ. κι ο Σταμάτης Ε.
Συγγνώμη, παιδιά,
κάποια τεχνικά προβλήματα θα καθυστερήσουν λίγο την ανάρτηση των δικών σας εργασιών.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου