Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο και τη Στερεά (1825)


Με λίγα λόγια

Ο Ιμπραήμ το χειμώνα του 1825 αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο, στη Μεθώνη.
Οι Έλληνες δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν την αποβίβαση των Αιγυπτίων , γιατί ήταν διαιρεμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Πολλοί αγωνιστές, ανάμεσά τους ο Κολοκοτρώνης κι ο Ανδρούτσος ήταν φυλακή. Η κυβέρνηση έβαλε τον πλοίαρχο Σκούρτη ν’ αντιμετωπίσει στη στεριά τον ικανό στρατηγό Ιμπραήμ. Οι Έλληνες νικήθηκαν στη θέση Κρεμμύδι κι ο Ιμπραήμ κατέκτησε τη Μεσσηνία και τη λεηλάτησε. Ο Παπαφλέσσας, υπουργός Εσωτερικών τότε, πρότεινε να απελευθερωθούν οι αγωνιστές, ενώ ο ίδιος με λίγους άντρες οχυρώθηκαν στη θέση Μανιάκι, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τον Ιμπραήμ. Σκοτώθηκαν όλοι.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σύμφωνα με το τουρκοαιγυπτιακό σχέδιο, οι Αιγύπτιοι θα έπνιγαν την Επανάσταση στην Πελοπόννησο, οι Τούρκοι στη Στερεά και στη συνέχεια μαζί θα χτυπούσαν την Ύδρα.




το τουρκοαιγυπτιακό σχέδιο


Το χειμώνα του 1825 ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στη
Μεθώνη.

Οι Έλληνες δεν προσπάθησαν καν να εμποδίσουν την αποβίβαση του Ιμπραήμ , γιατί ήταν διαιρεμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Τι είχε συμβεί

εμφύλιες διαμάχες  



Οι πρόκριτοι της Πελοποννήσου που είχαν παραμεριστεί από τους νησιώτες και τους Ρουμελιώτες στο Εκτελεστικό σώμα, δεν αναγνώρισαν τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 1824. Με το μέρος τους ήταν κι ο Κολοκοτρώνης. Καλούσαν , λοιπόν, το λαό σε ανταρσία.

Τότε οι Ρουμελιώτες εισέβαλαν στην Πελοπόννησο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Συνέλαβαν Πελοποννήσιους προκρίτους ,ανάμεσά τους και τον Κολοκοτρώνη και τους φυλάκισαν στην Ύδρα. Συνέλαβαν επίσης και τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, τον φυλάκισαν στην Ακρόπολη και στη συνέχεια τον δολοφόνησαν μέσα στη φυλακή.

Έτσι

Ήταν φυσικό, κάτω από αυτές τις συνθήκες να μην μπορέσουν να σταματήσουν την αποβίβαση του Ιμπραήμ, ο οποίος ήταν ένας στρατηγός με μεγάλες ικανότητες, όπως φάνηκε αργότερα, ταχύτατος στις κινήσεις του , κατάφερνε να αιφνιδιάζει τους αντιπάλους του.
Η ελληνική κυβέρνηση (το Εκτελεστικό που είχε προκύψει από τις εκλογές του 1824, όπως είδαμε παραπάνω) διόρισε έναν πλοίαρχο, το Σκούρτη, να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ στη στεριά.


Εύκολα ο Ιμπραήμ διέλυσε το στρατό του Σκούρτη, στην πρώτη μάχη που έγινε μεταξύ τους, στο Κρεμμύδι.
Ο Ιμπραήμ προχώρησε ανενόχλητος, κατέλαβε τη Μεσσηνία, και τη λεηλάτησε.




Ο Παπαφλέσσας ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών. Πρότεινε στην κυβέρνηση να απελευθερώσει τους αγωνιστές και τον Κολοκοτρώνη και ο ίδιος με λίγους άντρες πήγε στη Μεσσηνία, και οχυρώθηκε πρόχειρα στη θέση Μανιάκι, για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ.




Εκεί έπεσαν όλοι πολεμώντας ηρωικά.




Κάνε κλικ να δεις τα βίντεο

ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ - Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΑΝΙΑΚΙ 20 ΜΑΪΟΥ 1825

Παπαφλέσσας - Η μάχη στο Μανιάκι και το φιλί το...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου