Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων –Φιλελληνισμός



Όπως είχαμε πει όταν μελετήσαμε το Ανατολικό ζήτημα, ό ταν η Οθωμανική αυτοκρατορία άρχισε να παρακμάζει, οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής εκείνης ήθελαν να εκμεταλλευτούν τη διάλυσή της και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Καθεμιά από τις Μεγάλες Δυνάμεις προωθούσε τα δικά της συμφέροντα


Κατά τη Γαλλική Επανάσταση αναδείχτηκε η μεγάλη μορφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, που όμως νικήθηκε το 1815 στο Βατερλό από Ευρωπαίους ηγεμόνες που είχαν συμμαχήσει εναντίον του. Τότε δημιουργήθηκε η Ιερή Συμμαχία(1815).

Την περίοδο ,λοιπόν, που ξεσπάει η ελληνική επανάσταση στην Ευρώπη έχει επικρατήσει η μοναρχία και κυριαρχεί η Ιερή συμμαχία, που σκοπό είχε να καταστέλλει κάθε απελευθερωτικό κίνημα. Ψυχή της ήταν ο καγκελάριος της Αυστρίας Μέτερνιχ. Αυτός είχε σαν αντίπαλό του τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, Ιωάννη Καποδίστρια, που προσπαθούσε να βοηθήσει τους Έλληνες.


Η Ιερή συμμαχία συνεδρίαζε όταν έφτασε η είδηση για το κίνημα του Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία. Όπως ήταν φυσικό, η Ιερή Συμμαχία αποδοκίμασε αμέσως το κίνημα του Υψηλάντη, όμως δεν αποφασίστηκε ένοπλη επέμβαση των δυνάμεων της Ιερής Συμμαχίας εναντίον της επανάστασης.




Έτσι, τα τρία πρώτα χρόνια η Ιερή συμμαχία κράτησε αρνητική στάση απέναντι στην ελληνική επανάσταση.



Από τον τρίτο όμως χρόνο (1823) η κατάσταση άρχισε να αλλάζει.


Δημιουργήθηκε ,βέβαια, στην Ευρώπη ένα κύμα συμπάθειας και συμπαράστασης –κυρίως ανάμεσα στους πνευματικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες- απέναντι στον ελληνικό αγώνα, όμως οι λόγοι της αλλαγής της στάσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν πολιτικοί.


Πρώτη η Αγγλία άλλαξε στάση απέναντι στην ελληνική επανάσταση. Ο Υπουργός Εξωτερικών Κάνιγκ αποφάσισε ότι τα συμφέροντα της Αγγλίας στην περιοχή θα τα εξυπηρετούσε καλύτερα βοηθώντας τους Έλληνες.

Αμέσως άλλαξε στάση και η Ρωσία, αφού ήταν ο κύριος ανταγωνιστής της Αγγλίας και φοβόταν ότι θα αυξανόταν η επιρροή της στην περιοχή, ειδικά αν η ελλάδα αποκτούσε την ανεξαρτησία της.


Έτσι, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής εκείνης και ιδιαίτερα Αγγλίας – Ρωσίας θα βοηθήσει τελικά την ελληνική επανάσταση και θα εξουδετερώσει την Ιερή Συμμαχία και το Μέτερνιχ.


Παράλληλα, ο αγώνας και η αυτοθυσία των Ελλήνων συγκίνησε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα κίνημα συμπαράστασης απέναντι στον ελληνικό αγώνα, που ονομάστηκε Φιλελληνισμός.


Οι φιλέλληνες βοήθησαν με πολλούς τρόπους:

-πίεζαν τις κυβερνήσεις τους, έγραφαν άρθρα στον Τύπο εκείνης της εποχής, οργάνωναν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις


-συγκέντρωναν χρήματα, τρόφιμα, φάρμακα


-ορισμένοι ήρθαν και πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων


313 φιλέλληνες σκοτώθηκαν ή πέθαναν από κακουχίες κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Ανάμεσά τους ο Άγγλος λόρδος Βύρων, σπουδαίος ποιητής της εποχής, που πέθανε στο Μεσολόγγι.


Φιλέλληνες


Ο Ευγένιος Ντελακρουά., Γάλλος ζωγράφος, ήταν θερμός φιλέλληνας . Βλέπουμε δύο πίνακές του, εμπνευσμένους από την ελληνική επανάσταση: Η καταστροφή της Χίου και

Η Ελλάδα στο Μεσολόγγι.

















Ο Ιταλός υπουργός Σανταρόζα, άφησε το υπουργείο κι ήρθε να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων επαναστατών. Σκοτώθηκε το 1825 . Δεξιά ο Άγγλος συνταγματάρχης Γκόρνον πήρε μέρος στην πολιορκία της Τριπολιτσάς.



Ο Γάλλος συγγραφές , ποιητής και φιλέλληνας Βίκτορ Ουγκό.



















Ο Άγγλος ποιητής λόρδος Βύρων (Μπάιρον)






Με λίγα λόγια



Η Ιερή Συμμαχία κράτησε από την πρώτη στιγμή αρνητική στάση απέναντι στην ελληνική επανάσταση. Το τρίτο έτος (1823) όμως πρώτη η Αγγλία άλλαξε στάση , επειδή θεώρησε ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντά της στην περιοχή. Η μεγάλη της αντίπαλος, η Ρωσία, επειδή φοβήθηκε ότι η Αγγλία θα αποκτούσε μεγάλη επιρροή αν η Ελλάδα γινόταν ανεξάρτητο κράτος, άλλαξε κι αυτή στάση κι έτσι αποδυναμώθηκε η Ιερή Συμμαχία. Παράλληλα, ο αγώνας και η αυτοθυσία των Ελλήνων συγκίνησε τους ευρωπαϊκούς λαούς. Έτσι δημιουργήθηκε ένα κίνημα συμπαράστασης απέναντι στον ελληνικό αγώνα, που ονομάστηκε Φιλελληνισμός. Οι φιλέλληνες βοήθησαν με πολλούς τρόπους, ορισμένοι μάλιστα, όπως ο Άγγλος ποιητής Βύρων, ήρθαν και πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων.





Συμπληρώνω



1 2 3 4 5 6 7 8 9























































@
































1. Οι δύο χώρες που ο ανταγωνισμός τους βοήθησε την Ελληνική Επανάσταση

2. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αγγλίας , που θεώρησε ότι η πολιτική της χώρας του θα μπορούσε να συνδυαστεί με βοήθεια στους Έλληνες επαναστάτες.

3. Έτσι ονόμασαν την αγάπη των ξένων για τους επαναστατημένους Έλληνες (αιτ)

4. Φιλέλληνας Γάλλος ζωγράφος, από τα γνωστά έργα του η καταστροφή της Χίου

5. Ολο το όνομα του Γάλλου φιλέλληνα συγγραφέα των ΑΘΛΙΩΝ

6. ΄Αγγλος ποιητής, ήρθε να πολεμήσει στην Ελλάδα, πέθανε στο Μεσολόγγι

7. Γάλλος στρατηγός, νικήθηκε στο Βατερλώ

8. Ήταν η ψυχή της Ιερής Συμμαχίας

9. Το έτος αυτό της επανάστασης άρχισε να αλλάζει η στάση των Μ. Δυνάμεων





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου