Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

1824 Τούρκοι και Αιγύπτιοι εναντίον των Ελλήνων

Με λίγα λόγια


Το τέταρτο έτοςτου πολέμου, 1824, οι Τούρκοι συμμάχησαν με τους Αιγύπτιους. Το τουρκοαιγυπτιακό σχέδιο πρόβλεπε:


* Οι αιγυπτιακές δυνάμεις με αρχηγό τον Ιμπραήμ θα κατέπνιγε την επανάσταση στο νότιο Αιγαίο(Κρήτη, Κάσο) και την Πελοπόννησο,


* Ταυτόχρονα οι Τούρκοι θα δρούσαν στο βόρειο Αιγαίο και τη Στερεά.


* Στη συνέχεια και οι δυο στρατοί ενωμένοι θα χτυπούσαν όσες περιοχές εξακολουθούσαν να αντιστέκονται.


Το ελληνικό ναυτικό, λόγω του εμφυλίου πολέμου, δεν αντέδρασε . Έτσι ο αιγυπτιακός στόλος ανενόχλητος έκανε απόβαση στην Κρήτη και ύστερα στην Κάσο καταπνίγοντας την Επανάσταση.


Οι Τούρκοι στράφηκαν εναντίον των Ψαρών. Οι Έλληνες έκαναν το λάθος να αμυνθούν στη στεριά κι έτσι , μετά την απόβαση των εχθρών στο νησί, ελάχιστοι σώθηκαν


Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν είχε κινηθεί ο ελληνικός στόλος νωρίς. Αυτό αποδείχτηκε αργότερα, όταν ο ελληνικός στόλος με τον Μιαούλη προξένησε πολλές ζημιές στον εχθρικό στόλο, ο οποίος δε συνέχισε ενωμένος, κι έτσι το τουρκοαιγυπτιακό σχέδιο απέτυχε.





Όπως είδαμε, όλες οι προσπάθειες των Τούρκων να καταπνίξουν την Επανάσταση απέτυχαν. Έτσι ο σουλτάνος ζήτησε τη βοήθεια του πασά της Αιγύπτου Μωχάμετ Άλυ.


Η συμφωνία που έκλεισαν ήταν:


* Οι αιγυπτιακές δυνάμεις με αρχηγό τον Ιμπραήμ θα κατέπνιγε την επανάσταση στο νότιο Αιγαίο(Κρήτη, Κάσο) και την Πελοπόννησο


* Ταυτόχρονα οι Τούρκοι θα δρούσαν στο βόρειο Αιγαίο και τη Στερεά.


* Στη συνέχεια και οι δυο στρατοί ενωμένοι θα χτυπούσαν όσες περιοχές εξακολουθούσαν να αντιστέκονται.


Το ελληνικό ναυτικό, λόγω του εμφυλίου πολέμου, δεν αντέδρασε . Έτσι ο αιγυπτιακός στόλος ανενόχλητος έκανε απόβαση στην Κρήτη και ύστερα στην Κάσο καταπνίγοντας την Επανάσταση.


Οι Τούρκοι στράφηκαν εναντίον των Ψαρών και έκαναν απόβαση στο νησί.


Οι Ψαριανοί και οι πρόσφυγες που ήταν στο νησί αμύνθηκαν με σθένος, όμως έκαναν το λάθος να μην αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στη θάλασσα αλλά στη στεριά.


Μετά από πυκνό κανονιοβολισμό οι Τούρκοι έκαναν απόβαση στο νησί, αφού ο Αντώνης Βρατσάνος ανατίναξε το τελευταίο οχυρό, όπου σκοτώθηκαν Τούρκοι και Έλληνες.(Ιούνιος 1824). Από τους 7000 κατοίκους του νησιού οι 4000 περίπου σκοτώθηκαν. Από τους 25000 δε πρόσφυγες, μονάχα οι 10000 σώθηκαν. Οι υπόλοιποι σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν, γιατί ο σουλτάνος δεν είχε δώσει εντολή να υποταχθούν και να κυριευθούν απλά τα Ψαρά, αλλά να εξαφανιστούν..




Πότε έγινε κάτι παρόμοιο, σε ποιο νησί;



Η καταστροφή των Ψαρών

Την καταστροφή των Ψαρών περιγράφει ο Διονύσιος Σολωμός στο ποίημά του:





Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη,

περπατώντας η δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλικάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γινωμένο από λίγα χορτάρια

που 'χαν μείνει στην έρημη γη








Η τύχη του νησιού θα ήταν διαφορετική αν αντιμετώπιζαν οι Έλληνες τους Τούρκους στη θάλασσα. Αυτό αποδείχτηκε λίγο αργότερα, όταν ο ελληνικός στόλος με το ναύαρχο Μιαούλη αντιμετώπισε με επιτυχία τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στον κόλπο του Γέροντα. Μάλιστα με τη χρήση του πυρπολικού, ανατίναξαν μια αιγυπτιακή φρεγάτα με 1000 ναύτες και στρατιώτες.( Αύγουστος 1824)

Παρά την αριθμητική διαφορά σε άνδρες, πλοία και πολεμοφόδια, με τη χρησιμοποίηση πάλι των πυρπολικών οι Έλληνες προξένησαν πολλές ζημιές στον εχθρό.


Μετά από αυτό ο εχθρικός στόλος δε συνέχισε ενωμένος αλλά απομακρύνθηκε και το σχέδιο των Τουρκοαιγυπτίων απέτυχε.



Πού αλλού συνέβη ένα παρόμοιο γεγονός;







Η συμβολή των Ψαριανών στον αγώνα ήταν σημαντική. Με κύριους πρωταγωνιστές τον Κανάρη και τον Παπανικολή, τα Ψαρά συνέδεσαν το όνομά τους με παράτολμες ενέργειες, όπως η πυρπόληση δύο μεγάλων τουρκικών πλοίων, γεγονός που προκάλεσε τον ευρωπαϊκό
θαυμασμό. Όμως Η κυριαρχία όμως των Ψαριανών στο Βόρειο Αι­γαίο δημιουργούσε και έριδες μεταξύ των νησιών.
(στην εικόνα βλέπουμε ψαριανά καταδρομικά)



Η σημαία των Ψαρών εί­χε πολλές ομοιότητες με αυτές των Σπετσών και της Ύδpας. Όλα τα σύμβολα ήταν σε κόκκινο χρώμα και το καθένα από αυτά εξέφραζε διάφορα χαρακτηριστικά του Αγώνα:

ο σταυρός την ιερότητα του σκοπού,


το φίδι τη δικαιοσύνη άλλοι υποστηρίζουν ότι συμβόλιζε τη γνώση ),


η άγκυρα την επιμονή και


το πουλί την εξ’ ουρανού βοήθεια.


Η αντεστραμμένη ημισέληνος εξέφραζε φυσικά την προσδοκία της πτώσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Αριστερά η σημαία της Ύδρας και δεξιά των Σπετσών.
Μπορείς να βρείς τις διαφορές ανάμεσα σ΄αυτές τις δύο σημαίες ;






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου