Ο Μιχάλης Β. διάλεξε τους Ινδιάνους. Μπράβο, Μιχάλη!
Με την ονομασία Ινδιάνοι συνηθίζεται να αποκαλούνται γενικά οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Η ονομασία προέρχεται από την πεποίθηση του Κολόμβου ότι έφτασε στην Ινδία, ενώ στην πραγματικότητα είχε φτάσει στην Αμερική και ότι οι κάτοικοι που συνάντησε είναι Ινδοί
Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής, ενώ κάποιοι άλλοι αναζήτησαν μόνιμη διαμονή δημιουργώντας μικρές κοινότητες και χωριά, ενώ σε κάποιες περιοχές κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση.
H Μαρία Χ. διάλεξε τους Μαορί. Μπράβο, Μαρία!
Οι Μαορί ζουν στην Νέα Ζηλανδία
Η Νέα Ζηλανδία έχει μια ποικιλόμορφη σύγχρονη κουλτούρα με επιρροές από Βρετανούς, Μαορί και άλλους Ευρωπαίους μετανάστες και πιο πρόσφατα από Πολυνησιακούς πολιτισμούς.
Πολλά στοιχεία πολιτισμού έχουν την καταγωγή τους από τους πρώτους Σκωτσέζους αποίκους και λέγεται πως η χώρα έχει περισσότερες μπάντες γκάιντας απ' ότι η Σκωτία.
Eφτασαν στη Νέα Ζηλανδία μάλλον με θαλάσσια κανό από την περιοχή των Νήσων Κουκ ή την Ταϊτή.
Τα Μαορί ομιλούνται σχεδόν αποκλειστικά στη Νέα Ζηλανδία, από περισσότερους από 100.000 ανθρώπους. Η Μαορί γλώσσα έπαψε να είναι μια ζωντανή κοινοτική γλώσσα στα μεταπολεμικά χρόνια όταν σημειώθηκε περίοδος ταχείας αστικοποίησης του πληθυσμού Μαορί.
Η Αντριάννα Φ. μας ταξιδεύει στην παγωμένη Λαπωνία! Συγχαρητήρια, Αντριάννα!
Οι Λάπωνες που αυτοονομάζονται και Σαάμοι ζουν στην Βορειοδυτική Ευρώπη που ανάμεσα στις χώρες Σουηδίας,Νορβηγίας,Φινλανδίας και Ρωσίας.
Η περιοχή που ζουν καλύπτεται από δάση,πυκνά και τεράστια κι από πολυάριθμες λίμνες,που του περισσότερους μήνες του χρόνου είναι παγωμένες.Η συνηθισμένη θερμοκρασία βρίσκεται πάντοτε κάτω από το μηδεν.
Στην Λαπωνία ο πληθυσμός τους φτάνουν έως τις 40.000 κατοίκους και
Οι Λάπωνες έχουν ανάστημα κοντό(από 1,20-1.50),δέρμα κίτρινο προς μελαχρινό,πρόσωπο πλατύ,κρανίο βραχυκέλαφο και μαλλιά σκούρα.
Η μύτη τους είναι κοντή,πλατιά και λίγο ανασηκωμένη. Η περιοχή που ζουν έχει πολικό κρύο,ντύνονται με δερματα ταράνδου.
Οι πρόχειρες καλύβες τους(όταν μετακοινούνται)έχουν σχήμα κώνου,που τις φτιάχνουν από λεπτούς πασσάλους,που ενώνονται στην κορυφή και σκεπάζονται με δερματα ταράνδων. Όσοι μένουν μόνιμα κάπου, φτιάχνουν ξύλινα σπίτια και τα σκεπάζουν με φλούδες δέντρων,με κλαδιά και λάσπη.
Ανήκουν στη λουθηρανική(Σκανδιναβοί)και στην ορθόδοξη(της Ρωσίας)Εκκλησία. Μερικοί πίστεύουν σε διάφορες ανιμιστικές δοξασίες.
Ασχολούνται με το κυνήγι και το ψάρεμα.
Για μεταφορικό μέσο χρησιμοποιούν το έλκηθρο,το οποίο,έκτος από τα σκυλιά,το σέρνουν και οι τάρανδοι.Οι τάρανδοι είναι για τους Λάπωνες πολύτιμα ζώα,γιατί απ'αυτούς παίρνουν το κρέας τους και το δέρμα.
Τρέφονται με το κρέας των ταράνδων και τα ψάρια.
Ένα μέρος των Λαπώνων έχει εγκαταλείψει τη νομαδική ζωή και απορροφάται σιγά-σιγά από τον πληθυσμό του κράτους που ανήκει.
Επίσης ζουν νομαδική ζωή κι ασχολούνται κυρίως με την εκτροφή ταράνδων,αν και μερικοί έχουν αποκτήσει σκανδιναβικό τρόπο ζωής
Οι τέσσερις εποχές δεν ήταν αρκετές για τους Λάπωνες και τους Σάμι του παρελθόντος. Συνεπώς, δόμησαν το χρόνο σε οκτώ περιόδους: φθινόπωρο- χειμώνας, χειμώνας, άνοιξη- χειμώνας, άνοιξη, άνοιξη-καλοκαίρι, καλοκαίρι-φθινόπωρο και φθινόπωρο.
Αντριάννα Φ.
Η Βασιλική μελέτησε τους Πυγμαίους . Συγχαρητήρια, Βασιλική!
ΠΥΓΜΑΙΟΙ
Οι πυγμαίοι είναι πληθυσμός που ζει κυρίως στο κέντρο της Αφρικής. Ζούν περίπου 130.000 άτομα, χωρισμένα σε τρεις ομάδες, τους Μπαμπούτις, (ανατολικά του παλιού Βελγικού Κογκό) ,Πυγμαίους του κέντρου, (δυτικά του παλιού Βελγικού Κογκό και μέσα στη Δημοκρατία του Κογκό) και τους Πυγμαίους της Δύσης (στην Γκαμπόν και στο Καμερούν).
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ..
Έχουν ύψος κάτω από
· Zουν μέσα σε στρατόπεδα, που αποτελούνται από καλύβες, που έχουν σχήμα μισού κύκλου.
· Οι γυναίκες φτιάχνουν τις καλύβες και ψαρεύουν.
· Οι άντρες κυνηγούν πολλοί-πολλοί μαζί αντιλόπες κι ελέφαντες.
· Οι Πυγμαίοι είναι πληθυσμός που ζει στα δάση. Όταν δεν βρίσκουν πια κυνήγι αλλάζουν περιοχή.
· Η κοινωνία τους χωρίζεται σε πατριές. Κάθε πατριά λατρεύει και το δικό της ζώο κροκόδειλο, χιμπατζή.
· Οι Πυγμαίοι λατρεύουν ένα και μοναδικό θεό, που τον ονομάζουν Χρβούμ.Τους νεκρούς τους τοποθετούν μέσα σε σπηλιές και σε κουφάλες δέντρων.
· Η κοινωνική τους οργάνωση είναι αρκετά πολύπλοκη. Παραδέχονται το φαινόμενο της πολυγαμίας, αν κι αυτό δε συμβαίνει συχνά.
· Οι Πυγμαίοι υιοθέτησαν τη γλώσσα των πληθυσμών Μπαντού, με τους οποίους βρίσκονται σε επαφή.Η λογοτεχνία των Πυγμαίων διακρίνεται για την ποίησή της και τους μύθους της.
· Με τα λόγια της μικρής Αϊμέ,ενός κοριτσιού από τους Πυγμαιους
«Το όνομά μου είναι Αϊμέ. Είμαι 9 χρονών. Ζω στο χωριό Esseng στη Γκαμπόν. Το χωριό μου είναι στην άκρη του μεγάλου τροπικού δάσους. Υπάρχουν πολλά μεγάλα δέντρα και δεν μπορείς να δεις τον ήλιο όταν είσαι μέσα. Από το δάσος παίρνουμε το φαγητό και το νερό μας. Υπάρχουν πολλά παιδιά στο χωριό μου. Μερικές φορές αρρωσταίνουμε. Όταν αρρωσταίνουμε ο nganga (πρακτικός γιατρός) χρησιμοποιεί φύλλα από φυτά και ρίζες για να μας φροντίσει. Κάθε μέρα καθαρίζω την καλύβα μας, φέρνω νερό και ξύλα για τη φωτιά, πλένω ρούχα και ετοιμάζω φαγητό. Δεν έχω πάει ποτέ σε γιατρό ή σε κέντρο υγείας, είναι πολύ μακριά και κοστίζει πολλά λεφτά.»
Βασιλική Φ.
Ο Σπύρος Δ. έστειλε την εργασία του για τους Παπούα .
Συγχαρητήρια , Σπύρο!
Οι Παπούα ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια στο νησί της Νέας Γουινέας, που βρίσκεται στα δυτικά της Αυστραλίας και Φθάνουν µέχρι τα νησιά του Αρχιπελάγους Βίσµαρκ (Νησιά Σολοµώντος). Μάλιστα, το νότιο µισό της Νέας Γουινέας είναι ανεξάρτητο κράτος και λέγεται Παπουασία.
Αριθµούν περίπου 900.000 άτοµα και χωρίζονται σε 29 Φυλές (όπως οι Χούλι, οι Σάµπια, οι κερόκι). Ζουν σε ηµιάγρια κατάσταση ακόµη και σήµερα.
Εχουν µέσο ανάστηµα και µικρά πόδια (βραχύποδες). Το χρώµα τους είναι µελανό, τα χείλη παχιά και τα µαλλιά τους κατσαρά.
Τα σπίτια τους είναι µικρά, κατασκευασµένα από ξύλο, φυλλώµατα και άχυρο. Ζουν κυρίως στη ζούγκλα, αλλά και δίπλα σε ποτάµια και ακτές. Τα χωριά τους αποτελούνται από S ως IS σπίτια.
Κυκλοφορούν σχεδόν γυµνοί. Το µόνο ένδυµά τους είναι φαρδιές ζώνες από Φλούδες δένδρων. Συχνά διακοσµούν τα κεΦάλια τους µε πολύχρωµα Φτερά, κοχύλια και επεξεργασµένα µικρά κόκκαλα.
Δεν γνωρίζουν το σίδηρο και τα όπλα τους έχουν αιχµές από κοΦτερές πέτρες. Από άποψη δηλαδή εξέλιξης ανήκουν στην Λίθινη Εποχή.
Εκτός από τα προιόντα του δάσους (ξυλεία,θηράµατα, καρποί) καλλιεργούν σε µικρούς κήπους καλαµπόκι, µανιόκα, λαχανικά και τάρο.
Η θρησκεία τους είναι ανιµιστική (πιστεύουν σε πνεύµατα που κατοικούν σε φυσικά στοιχεία) και στο παρελθόν για λόγους τελετουργικούς ήταν κανίβαλ/οι. Σήµερα όµως είναι Φιλήσυχοι και Φιλικοί µε τους ξένους
Από τις πιο ενδιαΦέρουσες εκδηλώσεις τους:
Α) Συχνά διοργανώνονται ψεύτικοι πόλεµοι µεταξύ τους
B) Υπάρχουν τελετουργίες για την ενηλικίωση των νέων ανδρών
Γ) Συµµετέχουν σε διάΦορα φεστιβάλ χορών και µάσκας.
(κάνοντας κλικ πάνω στις φωτ. τις απολαμβάνετε σε μεγάλο μέγεθος)
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΠΑΓΩΜΕΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΧΩΝ
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
Οι Εσκιμώοι ή καλύτερα Ινουίτ, όπως προτιμούν να αποκαλούνται ,είναι λαός που ζει στις παγωμένες περιοχές της Αρκτικής, στη Γροιλανδία, τη Βόρεια Αμερική και τη Βορειοανατολική Ασία
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ
Οι Ινουίτ είναι μικρόσωμοι αλλά γεροδεμένοι. Έχουν ωχρό χρώμα, σχιστά μάτια, μαύρα πυκνά μαλλιά και φαρδύ πρόσωπο.
Τα ρούχα τους είναι γούνινα ή φτιαγμένα από δέρμα ταράνδων.
ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ
Οι Εσκιμώοι Σάμι της Λαπωνίας αποτελούν το γηγενή πληθυσμό και αριθμούν περίπου 6.000 άτομα στην περιοχή.
ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Το χειμώνα ζουν σε καλύβες φτιαγμένες από χιόνι-τα ιγκλού-οι οποίες στο εσωτερικό είναι επενδυμένες με δέρματα ή σανίδες.
Το καλοκαίρι χρησιμοποιούν σκηνές από δέρμα.
Οι Ινουίτ ζουν σε αρμονία και αλληλεξάρτηση με το φυσικό κόσμο και τους πόρους διαβίωσης. Η συγκομιδή και το κυνήγι είναι στην καρδιά του πολιτισμού και του τρόπου ζωής τους. Ασχολούνται κυρίως με το κυνήγι ταράνδων, ελαφιών, φώκιας, της χήνας και της πάπιας και με το ψάρεμα ψαριών, ειδικά φάλαινας.
ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΕΣΚΙΜΩΩΝ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Χρησιμοποιούν το κρέας των ταράνδων, των ελαφιών και των πουλιών ως τροφή .Επίσης τρώνε ψάρια. Πιστεύουν ότι οι τροφές που παίρνει κάποιος κατευθείαν απ’ τη φύση του χαρίζουν υγεία και μακροζωία
ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ
Οι Ινουίτ φτιάχνουν βάρκες από δέρματα που ονομάζονται καγιάκ.
Στη στεριά μετακινούνται με έλκηθρα τα οποία σέρνουν σκύλοι
Τα ρούχα τους αποτελούνται κυρίως από δέρματα αρκούδας, φώκιας και αλεπούς.
Το αλφάβητό τους αποτελείται από 32 συλλαβικούς χαρακτήρες και η γλώσσα τους είναι πολύ δύσκολη.
Σήμερα πολλοί Εσκιμώοι έχουν εγκαταλείψει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, ζουν σε οργανωμένα χωριά και καταυλισμούς και χρησιμοποιούν τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Παραμένουν ωστόσο ιδιαίτερα δεμένοι με την παράδοσή τους
Οι Εσκιμώοι τρίβουν τις μύτες τους αντί να σφίξουν τα χέρια τους όταν συναντάνε κάποιον γνωστό τους. Η συνήθεια αυτή είναι γνωστή και ως το φιλί του Εσκιμώου.
Οι Εσκιμώοι χρησιμοποιούν ψυγεία για να προστατεύσουν το φαγητό τους από το ψύχος.
ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΕΣΚΙΜΩΩΝ ΚΙΒΑΛΙΝΑ
Αυτήν την περίοδο στον Αρκτικό Κύκλο ο ήλιος βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντα και δεν ανατέλλει. Ωστόσο, ας μην σκεφτούμε, ότι είναι εντελώς σκοτεινά, τουλάχιστον το μεσημέρι, όπως δείχνει η φωτογραφία . Αυτήν την ώρα ανατολή και δύση συγχωνεύονται και χρωματίζουν τον ορίζοντα με ζωντάνια στο χωριό Kivalina των Εσκιμώων , στην αρκτική Αλάσκα σε γεωγραφικό πλάτος 67 μοιρών και 43'.
Στη φωτογραφία βλέπουμε μια βάρκα και έναν Εσκιμώο να κωπηλατεί αναζητώντας θαλάσσιες λεοπαρδάλεις, το δεύτερο σε μέγεθος αμφίβιο μετά τον θαλάσσιο ελέφαντα. Από τις 6 Ιανουαρίου 2010 θα δούνε και πάλι την ανατολή και τη δύση σε αυτές τις περιοχές.
Εξαιρετικές εργασίες!!!2ο δημοτικό σχολείο Περαίας θεσσαλονίκης. Στ1 τάξης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ....3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!!Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ,ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ,ΒΡΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΣ ΤΗΝ ΥΛΗ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ...ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!
ΑπάντησηΔιαγραφή