Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Το αναπαραγωγικό σύστημα





Θυμάσαι ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ζωντανών οργανισμών;













Οι ζωντανοί οργανισμοί αναπαράγονται, αφήνουν δηλαδή απογόνους κι έτσι συνεχίζεται η ζωή πάνω στη γη και διατηρούνται τα διάφορα είδη.

Υπάρχουν δύο κυρίως τρόποι αναπαραγωγής ανάλογα με τον αριθμό των γονέων που συμμετέχουν  

1. η αγενής αναπαραγωγή

  ο νέος οργανισμός δεν είναι προϊόν γονιμοποίησης και συγχώνευσης δύο διαφορετικών κυττάρων, γιαυτό και είναι ακριβώς όμοιος με το μητρικό.

Μερικά φυτά δημιουργούν στα φύλλα, στις ρίζες ή στον κορμό τους μικρά φυτά που όταν αποκοπούν ή πέσουν μόνα τους 

από το μητρικό φυτό παράγουν την νέα γενιά του είδους. Το νέο φυτό είναι ακριβώς όμοιο με το μητρικό.

 
 

Επίσης  μπορούμε να κόψουμε ένα κλαδί από ένα φυτό,  να το φυτέψουμε, και σε μερικές βδομάδες έχει δημιουργηθεί ένα νέο φυτό, ακριβώς ίδιο με το μητρικό. 


 
αμοιβάδα  και βακτήρια αναπαράγονται με απλή διαίρεση. 



2. η εγγενής  αναπαραγωγή


ο νέος οργανισμός είναι το αποτέλεσμα της γονιμοποίησης και της συγχώνευσης δύο ειδικών πολλαπλασιαστικών κυττάρων - των γαμετών, γιαυτό και  δεν είναι απόλυτα όμοιος με κανένα από τους δύο «γονείς»

Υπάρχουν ζωντανοί οργανισμοί, όπως τα σκουλήκια,  που  το ίδιο άτομο διαθέτει  και αρσενικά  και θηλυκά αναπαραγωγικά όργανα.



Οι περισσότεροι οργανισμοί , μεταξύ αυτών και ο άνθρωπος, αναπαράγεται όταν ζευγαρώσουν δύο άτομα διαφορετικού φύλου. η εγγηνής αυτή αναπαραγωγή λέγεται αμφιγονική. Ο κάθε γονέας έχει το δικό του σύστημα αναπαραγωγής & παράγει μόνο ένα είδος γενετικών κυττάρων, ωάριο ή σπερματοζωάριο.

Υπάρχουν φυτά που αναπαράγονται με εγγενή αναπαραγωγή, χρειάζεται όμως η μεσολάβηση κάποιου άλλου ζωντανού οργανισμού για να γίνει η γονιμοποίηση με τη μεταφορά της γύρης από το ένα άνθος στο άλλο. 


























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου