Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Το κυκλοφορικό σύστημα








 
 
 
Η καρδιά και το σύνολο των αιμοφόρων αγγείων αποτελούν το κυκλοφορικό ή καρδιαγγειακό σύστημα.

 Τα κύτταρα του οργανισμού μας, για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους , χρειάζονται οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες.
 Το αίμα είναι αυτό που εφοδιάζει τα κύτταρα με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες και παραλαμβάνει από αυτά τις άχρηστες ουσίες. Για να επιτελέσει αυτό το έργο  κυκλοφορεί συνεχώς μέσα σε σωλήνες που ονομάζονται αιμοφόρα αγγεία. Η καρδιά είναι η αντλία που δίνει ώθηση στο αίμα να κυκλοφορήσει. 
 
 
 
 
 Η καρδιά  λοιπόν, είναι ένας μυς, μια αντλία, χάρη στην οποία το αίμα κυκλοφορεί αδιάκοπα σ’ όλο τον οργανισμό. Αποτελείται από 2 κόλπους (οι επάνω κοιλότητες) και 2 κοιλίες (οι κάτω κοιλότητες). Οι κόλποι και οι κοιλίες επκοινωνούν μεταξύ τους με τις βαλβίδες.
 
 
 
 
 
κάνε κλικ κι άκου.......
 
 
Οι ειδικοί γιατροί, οι καρδιολόγοι, παρακολουθούν την καρδιά με μια ειδική εξέταση, το καρδιογράφημα.
 
 
 
 
 Η μικρή και η μεγάλη κυκλοφορία του αίματος
 
 
 
Την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά στους πνεύμονες κι απ΄ αυτούς στην καρδιά, την ονομάζουμε μικρή κυκλοφορία. 
 
Την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά προς όλα τα όργανα του σώματος  κι από αυτά στην καρδιά, την ονομάζουμε μεγάλη κυκλοφορία.
Το αίμα , πλούσιο σε οξυγόνο μεταφέρεται στην καρδιά (μκ)  και από αυτήν σε όλα τα όργανα του σώματος (Μκ). Από τα όργανα του σώματος το αίμα που περιέχει διοξείδιο του άνθρακα επιστρέφει στην καρδιά ( Μκ) κι από κει στους πνεύμονες, όπου αποβάλλεται το διοξείδιο (μ κ).
 
 
Το αίμα

 
 
Το αίμα  αποτελείται από 
 
το πλάσμα, το υγρό μέσα στο οποίο κινούνται τα κύτταρα του αίματος.Είναι το "λεωφορείο" με το οποίο ταξιδεύουν τα υπόλοιπα συστατικά του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα, και αποτελείται από νερό κυρίως
 
Ø      τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα κύτταρα που μεταφέρουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα
 
Ø      τα λευκά αιμοσφαίρια, κύτταρα που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού
 
Ø      τα αιμοπετάλια, τα κύτταρα που βοηθούν στην πήξη του.
 



 
Το αίμα είναι πολύτιμο γιατί:
  • μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τα κύτταρα και το αντίθετο, δηλαδή  διοξείδιο του άνθρακα από τα κύτταρα προς τους πνεύμονες, με τα ερυθρά αιμοσφαίρια
  • μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες
  • προστατεύει τον οργανισμό από τα μικρόβια με τα λευκά αιμοσφαίρια.
 
Αρτηρίες και φλέβες
 
 
 
 


Οι αρτηρίες είναι τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς τα όργανα του σώματος και οι φλέβες μεταφέρουν το αίμα από τα όργανα προς την καρδιά.

Καθένας μας έχει διαφορετική ομάδα αίματος και πρέπει όλοι να ξέρουμε σε ποια από τις 4 ομάδες ανήκουμε : την Α, Β, ΑΒ ή Ο .
 
Εσύ , σε ποια ομάδα ανήκεις; ……………………………………..
 
 
 
 
 

 
 
 
 
Το 'ξερες αυτό;  
 
  • Η ηλικία που μπορεί κάποιος να δώσει αίμα είναι από 18 - 65 ετών  μέχρι και  τέσσερις φορές το χρόνο.
     Διαρκεί λίγα λεπτά , είναι  ακίνδυνη για τον αιμοδότη αλλά πολυτιμότατη για τον λήπτη, αφού μπορεί να του σώσει τη ζωή . 
  • Η καρδιά είναι μια  «ακούραστη» αντλία, που χτυπά περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια φορές κατά τη διάρκεια μιας μέσης διάρκειας ζωής. Όλη αυτή η διαδικασία συμβαίνει από ένα μυϊκό όργανο που είναι περίπου όσο το μέγεθος μιας σφιγμένης γροθιάς και που ζυγίζει λιγότερο από 450 gr (περίπου). 
 
  • Το αίμα, για να φτάσει σε κάθε σημείο του σώματος μας, πρέπει να κινείται στις αρτηρίες με μεγάλη πίεση. Η πίεση αυτή λέγεται αρτηριακή και θα πρέπει για την καλή μας υγεία να μην είναι ούτε ψηλότερη ούτε χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα.
  • Αν είναι πολύ υψηλή τότε μπορεί να προκληθούν βλάβες  στα όργανα του σώματος  και στα αιμοφόρα αγγεία, γιατί το κυκλοφορικό σύστημα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε μέσα σε αυτό το αίμα να ρέει με συγκεκριμένη πίεση.
  • Αν πάλι η πίεσή μας είναι πολύ χαμηλή, τότε το αίμα δε μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα όργανα του σώματός μας κι έτσι αισθανόμαστε εξάντληση και υπάρχει πιθανότητα μέχρι και να λιποθυμήσουμε. 

Την πίεση του αίματος τη μετράμε με τα πιεσόμετρα


 
Απλές, καθημερινές συνήθειες 
που μας βοηθούν να είμαστε υγιείς

Ό,τι είχαμε συζητήσει για το αναπνευστικό σύστημα ισχύει και για το καρδιαγγειακό 
Για να είμαστε και να παραμείνουμε υγιείς καλό θα ήταν :

Δραστηριότητα:

Τι πρέπει , λοιπόν, να κάνουμε ή να αποφεύγουμε για να είμαστε υγιείς;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου