Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

2. 1821, Η Επανάσταση σημειώνει επιτυχίες


(Για να δω μεγάλες τις φωτογραφίες κάνω κλικ πάνω τους)


Θεματικοί άξονες



Αρχίζουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις

Το σχέδιο του Κολοκοτρώνη και η πολιορκία Τριπολιτσάς

Οι απόπειρες των Τούρκων να λύσουν την πολιορκία της Τριπολιτσάς και να πνίξουν την επανάσταση ( Οι μάχες σε Βαλτέτσι, Αλαμάνα, Χάνι της Γραβιάς,)

Η άλωση της Τριπολιτσάς

Η κυριαρχία του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο



Με λίγα λόγια


Ο τούρκος στρατηγός Χουρσίτ με το στρατό του πολεμούσε στην ήπειρο εναντίον του Αλή πασά. Όταν έμαθε για την επανάσταση στην Πελοπόννησο έστειλε το στρατηγό του Μουσταφάμπεη με στρατό να βοηθήσει στην Τριπολιτσά τους πολιορκημένους Τούρκους. Αυτός δεν τα κατάφερε, αφού τον συνέτριψαν οι Έλληνες στο Βαλτέτσι. Ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία των Ελλήνων, που τους έπεισε ότι οι Τούρκοι δεν ήταν ανίκητοι. Ο Χουρσίτ είχε ήδη στείλει δεύτερη στρατιά με τον τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη στην Ανατολική Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν κατάφεραν να τους σταματήσουν παρά τις ηρωικές τους προσπάθειες. Στην Αλαμάνα αιχμαλωτίστηκε και θανατώθηκε ο Αθ. Διάκος. Ο Ομέρ Βρυώνης προχώρησε προς την Άμφισσα με σκοπό να περάσει στη Πελοπόννησο, τον καθυστέρησε στο Χάνι της Γραβιάς ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 118 μαχητές. Έτσι, στράφηκε προς την Εύβοια, δεν τα κατάφερε όμως να φτάσει γιατί τον σταμάτησαν οι Έλληνες στα Βρυσάκια. Στράφηκε προς την Αθήνα, έλυσε την πολιορκία της Ακρόπολης, αλλά δεν τόλμησε να περάσει τον Ισθμό και να κατευθυνθεί προς Τριπολιτσά. Επέστρεψε στη Λαμία , η Τριπολιτσά έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. Η Πελοπόννησος σχεδόν ελευθερώθηκε, το σχέδιο του Κολοκοτρώνη πέτυχε. Επιτυχίες είχαν οι Έλληνες και στη θάλασσα.






Το σχέδιο του Κολοκοτρώνη για την πολιορκία Τριπολιτσάς


Όπως είπαμε (δες 1., 1821, Η επανάσταση εξαπλώνεται) μόνο η Τριπολιτσά και τα μεγάλα κάστρα της Πελοποννήσου ήταν πλέον στην κατοχή των Τούρκων και οι Έλληνες πολιορκούσαν ολοένα και πιο ασφυκτικά αυτά. Ήδη έχουν καταλάβει την Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821).


Ανάμεσα στους αρχηγούς υπήρχαν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα συνέχιζαν. Άλλοι υποστήριζαν ότι οι έπρεπε να διασπάσουν τις δυνάμεις τους και να πολιορκήσουν τα κάστρα του Μοριά. Ο Κολοκοτρώνης πίστευε ότι έπρεπε όλοι μαζί να πολιορκήσουν την Τριπολιτσά. Πίστευε ότι αν έπεφτε αυτή στα χέρια των Ελλήνων , τα άλλα κάστρα δε θα άντεχαν. Λίγοι συμφωνούσαν μαζί του.


Έτσι, με ελάχιστους άντρες ξεκίνησε για την Τριπολιτσά.



Στο δρόμο προσθέτονταν συνεχώς αγωνιστές. Όταν έφτασαν στην Τριπολιτσά, έπιασαν τα γύρω βουνά κι έτσι, ανοργάνωτα, άρχισε η πολιορκία. Σιγά σιγά οργανώθηκαν, έκαναν πιο στενή την πολιορκία κι ο πόλεμος άρχισε ν’ αγριεύει.


Η πολιορκία της Τριπολιτσάς (κάνω κλικ πάνω στην εικόνα για να μεγαλώσει)



Οι απόπειρες των Τούρκων να λύσουν την πολιορκία της Τριπολιτσάς και να πνίξουν την επανάσταση


1. Την περίοδο αυτή ο τούρκος στρατηγός Χουρσίτ κι ο τουρκικός στρατός βρίσκονται στην Ήπειρο και πολεμούν εναντίον του Αλή πασά. Όταν ο Χουρσίτ έμαθε για την εξέγερση ανησύχησε κι έστειλε το Μουσταφάμπεη με στρατό από τα Γιάννενα να βοηθήσει τους πολιορκημένους Τούρκους. Όμως οι Έλληνες τους συνέτριψαν στο Βαλτέτσι. Ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των Ελλήνων, που τους έδωσε θάρρος, γιατί πίστεψαν πια πως οι Τούρκοι δεν ήταν ανίκητοι. Η πολιορκία της Τριπολιτσάς έγινε ακόμα πιο στενή.


2. Ο Χουρσίτ είχε ήδη στείλει στην Ανατολική Ελλάδα κι άλλο στρατό με αρχηγούς τον Κιοσέ Μεχμέτ και τον Ομέρ Βρυώνη.

Οι οπλαρχηγοί της Στερεάς Ελλάδας ανέλαβαν το δύσκολο έργο να ανακόψουν την πορεία του τουρκικού στρατού, για να κερδίσουν χρόνο οι Έλληνες πολιορκητές της Τριπολιτσάς και να την καταλάβουν. Παρά την ηρωική τους προσπάθεια οι Έλληνες δεν τα κατάφεραν.

Στην Αλαμάνα ο Αθ. Διάκος πιάστηκε αιχμάλωτος και θανατώθηκε.





Η μάχη στην Αλαμάνα. Εδώ σκοτώθηκε ο επίσκοπος Σαλώνων , αιχμαλωτίστηκε και θανατώθηκε με βασανιστήρια ο Αθανάσιος Διάκος




Ο Ομέρ Βρυώνης προχώρησε προς την Άμφισσα. Σκοπός του να περάσει στην Πελοπόννησο.


Στο Χάνι της Γραβιάς τον καθυστέρησε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 118 άντρες (8 Μαΐου 1821).




Η μάχη στο χάνι της Γραβιάς

Μετά τη Γραβιά ο Ομέρ Βρυώνης προχώρησε προς την Εύβοια. Δεν κατάφερε να φτάσει αφού στα Βρυσάκια (15 Ιουλίου 1821) τον σταμάτησαν οι Έλληνες. Έτσι προχώρησε προς την Αθήνα. Εκεί οι Έλληνες πολιορκούσαν τους Τούρκους, που είχαν κλειστεί στην Ακρόπολη. Δεν τόλμησε όμως να περάσει τον Ισθμό και να πάει στην Τριπολιτσά, αλλά επέστρεψε πίσω στη Λαμία. Στο μεταξύ οι οπλαρχηγοί της Στερεάς με αρχηγό το Γκούρα είχαν σταματήσει κι άλλη μία τουρκική στρατιά. Έτσι, η Τριπολιτσά έπεσε μετά από σχεδόν 6 μήνες πολιορκίας(23 Σεπτεμβρίου 1821), η Πελοπόννησος σχεδόν ελευθερώθηκε και το σχέδιο του Κολοκοτρώνη πέτυχε.

Παράλληλα στη θάλασσα οι Έλληνες είχαν κι εκεί επιτυχίες. Στη Λέσβο ο Παπανικολής ανατίναξε με πυρπολικό τουρκικό καράβι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου